Vrtčevske novičke

VRTČEVSKO LETO 2019/2020

OBVESTILO O DELOVANJU VRTCA MED POLETNIMI POČITNICAMI

  • v petek, 26. 6. 2020 vrtec ne bo deloval.

Med poletnimi počitnicami bo odprt:

  • od 29. 6. 2020 do 7. 8. 2020 Vrtec Prvačina,
  • od 10. 8. 2020 do 21. 8. 2020 Vrtec Dornberk,
  • od 24. 8. 2020 do 31. 8. 2020 obe enoti vrtca.

Vrtec bo obratoval od 6.30 do 16.15 ure.

Želim vam prijetne, sproščene in doživete počitniške dni!

Marjana Turk, pomočnica ravnateljice za vrtec

TUDI VRTEC PONOVO NA ŠIROKO ODPIRA VRATA

Ob sproščanju ukrepov po epidemiji se tudi vrtec vrača v normalnejši vsakdan. Že dva tedna je v vrtcu slišati otroški smeh in veselje.

S ponedeljkom , 1. junija,  ponovno odpiramo svoja vrata za vse zdrave otroke in to v svojih matičnih igralnicah.
Naše vzgojno – izobraževalno delo bo ponovno steklo v skladu z veljavnimi normativi na način kot pred zaprtjem vrtcev.
Še vedno seveda veljajo določene omejitve in ukrepi,  vse z namenom, da bi preprečili morebitne okužbe. 

Zahvaljujem se vam za razumevanje in potrpežljivost, predvsem pa upamo, da bomo tako na prijeten in vesel način zaključili to res nenavadno šolsko leto. 
Malčki, iskreno dobrodošli v ponedeljek v našem vrtcu.

DO NADALJNJEGA JE VRTEC ZAPRT.

https://www.gov.si/novice/2020-03-15-posebno-obvestilo-ministrice-dr-simone-kustec-o-varstvu-otrok/

Poziv-sekcije-za-pediatrijo-uradna-izjava-koronavirus

ZAČETKI POMLADI

Narava se je začela prebujati, dnevi so vedno bolj topli in tudi v naši skupini je čutiti novo energijo. V torek se je skupina Rdečih balonov odpravila na krajši pohod. Vzgojiteljice poti nismo točno poznale, zato smo to nalogo zaupale dvema dečkoma, ki sta nas vodila od vrtca do našega cilja. Prvi postanek je bil pri bližnjih ovcah v Zaloščah, kjer smo jim pustili nekaj suhih žemljic. Pot smo nadaljevali mimo hiš na »Gmajni«. Tam nas je pričakala en izmed non naših otrok in nas razveselila z bonboni.

Naprej smo hodili ob trtah in navsezadnje prišli do zaselka Saksid. Ker imamo tudi iz Saksida enega otroka, smo izkoristili priložnost in se tam ustavili. Ker smo zelo hitro hodili, smo si vzeli čas za igro. Njegova mama nas je postregla s sokom in prigrizkom. Po poti nazaj smo opazovali prebujajoča drevesa breskev. Pomagali smo tudi pri pobiranju obrezanih vejic. Nekaj smo jih prinesli s seboj v vrtec, da bomo lahko spremljali spreminjane popkov.

ODPOVEDANE VSE DEJAVNOSTI, POVEZANE S PRAZNOVANJEM 60-LETNICE VRTCA DORNBERK

Spoštovani!

V letošnjem letu praznuje Vrtec Dornberk častitljivo 60-letnico, ob kateri pripravljamo vrsto dejavnosti, nekatere od njih bi morale potekati že naslednji teden.

Upoštevajoč priporočila NIJZ pa smo se odločili, da vse dejavnosti, ki smo jih načrtovali v naslednjem tednu ODPOVEDUJEMO.
Prav tako je prestavljena tudi osrednja prireditev, ki je bila načrtovana v petek, 20. 3. 2020.

Prireditev in vse dejavnosti prestavljamo v mesec maj. O naknadnih datumih vas bomo pravočasno obvestili.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Dragica Vidmar, ravnateljica, in Marjana Turk, pomočnica ravnateljice za vrtec

VESELI PUST PRI SONČKIH

Že pred zimskimi počitnicami smo začeli z učenjem in prepevanjem pustnih pesmi. Sledile so priprave na okrasitev naše vesele igralnice. Izdelali in pobarvali smo pisane klovne ter jih izobesili na panoje. Sledila je delavnica izdelovanja pisanih klobučkov ter igranje v indijanskem šotoru. Vedno smo igralnico zelo lepo umazali, a smo jo vedno znali tudi počistiti in pospraviti. Da smo se še posladkali, smo zamesili testo in spekli »štravbe« – pravo pustno pecivo. Sledilo je izdelovanje izdelka po želji otrok iz odpadnega materiala. Ker so nastali res izvirni in domiselni izdelki, ki so spodbujali otrokovo domišljijo, smo priredili čisto pravo razstavo v avli vrtca. Končno je prišel tudi težko pričakovan dan – pustni torek. Otroci so uživali ob živahni glasbi ter se z vrstniki narajali v telovadnici. Slike pokažejo kako zelo so se otroci poistovetili z liki v katere so bili našemljeni.

Zapisala: Monika Uršič

 

SKUPINA SONČKI OBISKALA VETERINO V PRVAČINI

Ker v naši skupini zelo radi sodelujemo z lokalno skupnostjo in starši vrtčevskih otrok, smo se odločili, da obiščemo tudi bližnjo veterinarsko ambulanto. Dogovorili smo se z mamo enega izmed otrok, ki je po poklicu veterinarka, da nam poklic predstavi ter pokaže kako oskrbeti psa. Odločili smo se, da bomo za en dan skrbeli in imeli psa tudi v skupini. Ker je pes Boni naučen in ima rad otroke nam to ni predstavljalo težav. Otroci so ga počesali, ga božali, se igrali z njegovo najljubšo igračo ipd. Ker ni šlo brez priboljškov, pa je moral Boni pokazati tudi kakšen trik. Po malici smo se odpravili s psom na krajši sprehod, nato pa k veterinarju.

Veterinarka nas je lepo sprejela ter pregledala psa. Ugotovila je, da je z Bonijem vse v redu, da je zelo prijazen in lepo negovan. Razkazala nam je tudi vse orodje ter operacijsko sobo. Otrokom je bilo zanimivo njeno delo, zato so ji postavljali tudi veliko podvprašanj. Ko smo se vrnili nazaj v vrtec je pes z nami praznoval tudi rojstni dan, nato pa smo ga na igrišču zabavali z otroškimi norčijami. Nikakor nismo pozabili na to, da je imel pes ves čas na voljo dovolj vode. Mami se zahvaljujemo za sodelovanje, dobro voljo in topel sprejem v njeno ordinacijo.

Zapisala: Monika Uršič

OBISK MEDICINSKE SESTRE

V tem tednu je najstarejšo skupino v vrtcu Dornberk obiskala višja medicinska sestra iz zdravstvenega doma Nova Gorica.  S seboj je prinesla veliko torbo v kateri je imela različne pripomočke, ki jih srečamo, ko moramo na sistematski pregled. Spoznali smo postopek cepljenja – na začetku nas je bilo kar malo strah, a strah je hitro izginil, ko smo videli, da za pogum dobiš tudi nagrado. Medicinska sestra pa nam je pokazala še pripomočke za pregledovanje ušes, merjenje sladkorja in pritiska ter pripomoček za jemanje krvi iz prsta. Vsak otrok  je s stetoskopom lahko poslušal tudi bitje svojega srca.

Medicinska sestra nas je s svojimi pripomočki tako navdušila, da smo na željo otrok v naši sobi pripravili kotiček namenjen za igro zdravnikov.

Zapisala: Špela Kosmač

NOVOLETNO VZDUŠJE PRI SONČKIH

V Prvačini je bilo v decembru zelo pestro in zanimivo. Prve dni smo izkoristili za krasitev vrtca in izdelovanje voščilnic, s katerimi smo zbirali prostovolne prispevke. V naslednjih dneh pa smo v vrtec prejeli veliko obiskov, se sladkali z najboljšimi piškoti, ki so jih pekli otroci in še bi lahko naštevali. Sončkom pa se je najbolj vtisnil v spomin prav njihov nastop za stare starše.

Ker so nam cel mesec praznično vzdušje pričarali razni glasbeniki, dobre vile, pravljični junaki, Dedek mraz in Božiček, telovadci, upokojenci… smo se odločili, da bomo tudi mi nekoga razveselili in jim pokazali, kaj vse smo se že pridno naučili. Tako smo 16. 12. 2019 povabili stare starše v našo zimsko in pravljično igralnico ter se jim z različnimi točkami zahvalili za vse urice preživete s svojimi vnučki. Najprej smo celotno sobo s pomočjo otrok očistili in okrasili. Bilo je kot v pravem gledališču z vratarjem, blagajničarjem ipd. Vstopnica je bila ena otroška voščilnica. Pokazali smo se jim s skupnim in individualnim petjem, plesnimi koraki, deklamacijami, ugankami. Seveda smo tudi zamenjali vloge in otroci postali gledalci, stari starši pa so nam ob glasbi in besedilu morali odpeti eno pesem. Za konec je še vsak otrok povabil svojo babico oz. dedka in skupaj smo zaplesali na božične melodije.

Zapisala: Monika Uršič

SODELOVANJE OBEH VRTCEV Z DOMOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE

V tem prazničnem decembrskem času ni lepšega kot obojestransko sodelovanje in polepšati trenutke ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo. Sodelovanje se je sicer začelo že v oktobru, ko so nas v obeh vrtcih obiskali starejši in nam pripovedovati pravljico. Otroci so navdušeno poslušali. Skupaj smo seveda tudi zapeli precej pesmi, ki jih poznajo tako otroci, kot starejši. S sodelovanjem smo nadaljevali v decembru, ko so nas ponovno obiskali ter nam predstavili njihov ŽOGA BEND. Otroci so z navdušenjem opazovali in prisluhnili, nato pa se preizkusisili tudi sami. Z velikimi lesenimi kuhalnicami igrati na velike žoge je bilo zanje nekaj povsem novega in zanimivega. To se jim je vtisnilo dobro v spomin in nastale so tudi krasne risbe otrok iz skupine Sončki (Prvačina). Seveda smo jim v zahvalo obljubili, da se še vidimo. Tako otroci iz Prvačine kot iz Dornberka smo se opogumili ter odpravili na dolgo pot do Gradišča. Tam so strokovne delavke vrtca Dornberk odigrale predstavo o Veveričku posebne sorte, nato pa smo vsi skupaj zapeli še v zborčku nekaj prazničnim pesmi. Seveda ni šlo brez POGOSTITVE in čudovitega sprejema, za kar se jim zahvaljujemo. Prav gotovo se bo sodelovanje še nadaljevalo.

Zapisala: Monika Uršič

Otroci Modrih balonov so postali pravi ustvarjalci …

Iz igralnice smo namensko odstranile vse kocke, dojenčke, posodice,.. otrokom pa po vsej igralnici, predalih in policah ponudile odpadni in naravni material.  Brez usmerjanja in poseganja smo jih spodbujale k ustvarjalnosti. Ustvarjanja so se lotili z idejo, nato z zbiranjem potrebnega materiala, skozi proces nastajanja, do izvedbe. Izdelek so nato otroci poimenovali, me smo to zapisale, skupaj pa smo ga razstavili v avli vrtca. Konec tedna – rezultat; v avli polne police unikatno izdelanih stvaritev. Otroci so nas res presenetili s svojimi kreativnimi idejami.

Nekaj izdelkov in ustvarjalno vzdušju boste lahko zaznali iz fotografij.

OBISKOVANJE PLAVALNEGA TEČAJA

V tem tednu smo predšolski otroci iz vrtca Dornberk in Prvačina obiskovali plavalni tečaj. V bazenu smo bili razdeljeni v štiri skupine. Pri vsaki skupini smo imeli učitelja, ki nam je pripravil različne zanimive dejavnosti. Čez teden smo preizkusili tudi različne rekvizite (obroče, plavalne črve, deske, žoge…).

V torek smo se pred obiskom bazena odpravili tudi do Policijske postaje Nova Gorica, kjer so nas sprejeli policisti in nam pokazali veliko zanimivih stvari. Ogledali smo si nadzorne kamere, se spustili v klet, kjer smo opazovali pripore ter spoznali kakšne pripomočke potrebujejo za vzgajanje policijskih psov. Enega psa smo tudi bližje spoznali.

V sredo pa so nas na Gasilski postaji Nova Gorica pričakovali gasilci. Z zanimanjem smo si ogledali vozila in pripomočke v njih. Spoznali smo, kaj vse ima gasilec oblečeno, ko zagori. Najbolj všeč pa nam je bilo, ko so nam trije gasilci pokazali, kako se spustijo po gasilskem drogu.

Špela Kosmač

ZANIMIV OKTOBER ZA SKUPINO SONČKI

V mesecu oktobru se je pri najstarejši skupini v Prvačini marsikaj dogajalo. Prvič letos so obiskali knjižnico, prisluhnili prvo pravljico knjižničarke ter si knjige že izposodili. Nadaljevali so s pestrim naborom dejavnosti v TEDNU OTROKA. Veliko so plesali, peli in ustvarjali. Obiskala jih je SOVICA OKA v dramatizaciji strokovnih delavk, POLICIST, s katerim so se odpravili na varen sprehod, Mateja Šimac z glasbeno delavnico, s pravljico so jih razveselili upokojenci Doma Gradišče in še in še. Sledil je projekt »SIMBIOZA GIBA«, ko so kar dvakrat gostili babice in dedke ter z njimi gibali. Prvič so izvedli poligon po celotnem vrtcu, drugič pa se odpravili na daljši sprehod ter se srečali z vrstniki iz vrtca Dornberk. Ker pa jim je energije še vedno ostajalo, so se v tem mesecu kar dvakrat odpravili tudi do vrtca Dornberk, malo peš, malo z vlakom, kjer so si ogledali njihov vrtec in igrala ter prisluhnili glasnim zvokom relly vozila na igrišču. Mesec oktober pa je tudi mesec POŽARNE VARNOSTI, tako da brez ogleda gasilskega vozila ni šlo. Otroci so radovedno spraševali in opazovali gasilce, ki so jih obvestili o pomenu varnosti pri požaru. Za Sončke pa je bil še en dan zelo pomemben, obiskal nas je zmajček skupaj z ZOBNO PREVENTIVO. Podučili so se o pravilnem umivanju zob, sledila pa je seveda še pohvala za čiste zobke. Za konec pa naj se Sončki pohvalijo še z OBIRANJEM KIVIJEV na sosednjem vrtcu. Že komaj čakajo, da jih bodo lahko tudi preizkusili. Tako je izgledal pester in zanimiv oktober.

Zapisala: Monika Uršič

IZKORIŠČEN SONČEN PETEK
Na sončen petek smo se z otroki odpravili do reke Vipave. Vsak otrok je s seboj nesel svoj čopič, vzgojiteljice pa smo v popotno torbo pospravile tempera barve. Ob šumenju reke smo barvali kamne in opazovali bližnjega ribiča pri muharjenju. Kasneje se nam je ribič približal in otrokom pokazal, kako se muhari. In ne samo to… Pokazal nam je tudi, kako se ribo ulovi in očisti. Otroci so ob dotiku ribe ugotovili, da je riba mokra, sluzasta in mehka.

RDEČI BALONI ODKRIVAJO IN RAZISKUJEJO OKOLICO

Mesec september je bil za nas prav poseben mesec. Poleg spoznavanja novih prijateljev, smo otroci iz skupine Rdeči baloni izkoristili sončno vreme tudi za odkrivanje in raziskovanje naše okolice. Odpravili smo se do vasi Tabor in si na poti ogledali več kleti, kjer je dišalo po grozdju ter se ustavili pri čebelarju, ki nam je pokazal satje. Obiskali smo otroke v vrtcu Prvačina in se igrali na njihovem igrišču. Med hojo smo opazovali tudi stopinje v blatu, ki smo si jih kasneje v vrtcu tudi izdelali.

Na eni od zaloških kmetij smo pomagali pri pripravi štrukljev, ki smo jih tudi poskusili. Bili so odlični.

V VRTCU DORNBERK BEREMO SKUPAJ

V sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja, so Vrtec Dornberk v petek, 11. 10. 2019, obiskale gospe in gospod iz Doma upokojencev Gradišče. Otroci so jih sprejeli s pesmijo in jim na obraz narisali nasmeh. Prebrali so nam zgodbo »Pravljica za račko«, lokalne avtorice Magde Bremec Ragusi. Čeprav je bila pravljica precej dolga, so jo otroci z zanimanjem poslušali. Dogodek je razveselil in obogatil tako otroke kot starejše. Zahvaljujemo se za prebrano pravljico, v mesecu decembru pa bomo obisk vrnili in starejše krajane razveselili z otroško pesmijo.

MODRI BALONI NA TRGATVI

Otroci iz skupine Modri baloni so se kot pravi »Dornberškovci«, obdani z vinogradi, preizkusili v trgatvi. Poizvedovali smo, kdo ima vinograd v okolici vrtca.  S privolitvijo smo se podali na daljši sprehod na “Kubote” pri Prvačini. Zahvaliti se moramo predstavnikom izletniške kmetije Kraljič, ki so nas sprejeli in podprli pri tej zanimivi izkušnji.

Nekaj fotografij o čudovitem dopoldnevu pa si lahko ogledate v nadaljevanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBISK FRIZERKE PRI SONČKIH

V našo skupino smo sprejeli na obisk mamo ene izmed deklic, ki je po poklicu frizerka. Za začetek nam je ta poklic predstavila, nato predstavila pripomočke, ki jih uporablja ter otroke tudi sfrizirala. Otroci so opazovali kako nastajajo kitke in kako se fantom spreminjajo frizure. Za konec so si otroci lahko tudi obarvali kakšen pramen v zeleno oz. vijolično barvo. Mami se zahvaljujemo za sodelovanje in pozitiven odziv našega povabila.

Zapisala: Monika Uršič

Prvi dan jeseni – 23. 9. 2019

Najstarejši otroci vrtca Prvačina (Skupina SONČKI) smo na sprehodu po Prvačini iskali hišico TETKE JESENI in jo tudi našli. Po dolgi poti smo iskali sledi, opazovali naravo (jesenske plodove, obarvano listje na drevesih) in vreme, skakali po lužah in spraševali mimoidoče. Na koncu pa tudi našli hišico TETKE JESENI. Prepoznali smo jo, saj je bila njena okolica že obarvana v jesenske barve. Pred njo je stala tetka in ravno zaključevala z barvanjem enega izmed dreves. TETKA JESEN (Ljuba Krušič) nas je toplo sprejela, nam povedala jesensko pravljico o živalih, kako ji je škratek ponagajal z vremenom, zakaj niso še vsi listki na drevesih obarvani in še kakšen zanimiv pripetljaj. Pogostila nas je z domačimi jabolki in piškoti, mi pa smo ji v zahvalo zapeli nekaj jesenskih pesmi ter se po dolgi poti odpravili nazaj v vrtec.

TUDI MI SMO TEKLI

Na zelo vetroven, vendar sončen četrtek smo v obeh enotah vrtca, pod okriljem Atletske zveze Slovenije, izvedli vseslovenski Množični tek otrok. Iz obeh enot vrtca je ta dan po nasadih in travnikih Dornberka in Prvačine teklo okrog 100 otrok. Vsaka skupina je prejela tudi priznanje Atletske zveze.

TEDEN MOBILNOSTI PRI SONČKIH

V petek, 20.9. smo se v najstarejši skupini v Prvačini vozili s kolesi in se tako spomnili na dan brez avtomobila. Tudi starše smo pozvali, naj se ta dan, v kolikor je mogoče, pripeljejo s kolesi od doma. S kolesi in seveda čeladami smo se vozili na asfaltnem igrišču pred vrtcem. Priredili smo tudi štafetne igre in tako dodatno prizkušali spretnosti. Ko smo bili utrujeni, smo si dobro ogledali svoje kolo, v jutranjem krogu se pogovorili ga opisali, kakšno izgleda, Za konec si je še vsak otrok izdelal svoje kolo iz papirja.

Zapisala: Monika Uršič

V VRTCU TUDI POJEMO

Otroški pevski zborček, ki ga v Vrtcu Dornberk sestavljajo otroci iz skupine Modri in Rdeči baloni, v Vrtcu Prvačina pa otroci iz skupine Sončki in starejši otroci iz skupine Mavrice, bo v tem šolskem letu vodila Mateja Šimac. Ob četrtkih bomo v obeh vrtcih imeli pevske vaje. Zavzeto se bomo učili novih pesmi, ki vam jih bomo zapeli ob različnih priložnostih. Spremljajo nas tudi posebni gosti, ki naj zaenkrat ostanejo še skrivnost. Z vajami smo že pričeli. Komaj čakamo, da se vam predstavimo.

Otroci iz Vrtca Dornberk in Vrtca Prvačina

PRVI DAN V VRTCU – SKUPINA SONČKI

Prvi dan vrtca so otroci v najstarejši skupini v Prvačini že komaj čakali. Druženje s prijatelji jim je bilo najpomembnejše, saj so se že pošteno pogrešali. Poleg proste igre so si otroci izdelali sonce iz papirja in se tako prelevili v čisto prave Sončke. Naši nasmejani obrazi na fotografijah so dokaz, da smo se imeli super.

Zapisala: Monika Uršič

VRTČEVSKO LETO 2018/2019

METULJI PRIJATELJSTVA

Skupina Zeleni baloni se je začela oblikovati v mesecu aprilu. Počasi smo se navadili eden na drugega, se spoznavali in skupaj odkrivali vse kotičke našega vrtca. Ko smo tako skupaj korakali novim znanjem in dogodivščinam naproti, so se med nami stkala nova prijateljstva. Ugotovili smo, da je imeti prijatelja res dragoceno.Ker pa se poletje zelo bliskovito bliža in s tem tudi poletne počitnice, kar pomeni, da se nekaj časa ne bomo videli, smo si izdelali svoje metulje v spomin našega prijateljstva. Vsak je izdelal metulja iz dveh polovic perutnic metulja (odtisov naših rokic), in dal svojo polovico metulja prijatelju, prijatelj pa je dal njemu drugo polovico. Nastali so čudoviti metulji pisanih barv.

Namreč, tako kot metulj potrebuje dve perutnici, da lahko leta, tako tudi prijatelj potrebuje prijatelja.

Zapisala Tjaša Bandelj

PREDŠOLSKI OTROCI SO SE POSLOVILI OD VRTCA DORNBERK

V sredo, 5.6.2019 ob 17.30 se je zgodil v dvorani ČUKLJA velik dogodek. 27 otrok, ki odhajajo v šolo, se je na zanimiv in prijateljski način poslovilo od lepih, čustvenih ter ustvarjalnih dni v vrtcu. Skupaj z mlajšimi otroki so uprizorili ZGODBO O PRIJATELJSTVU oz. odigrali zgodbo o MAVRIČNI RIBICI MALO DRUGAČE. Ob koncu predstave so se lahko otroci s starši fotografirali tudi v pravem FOTO KOTIČKU v podvodnem svetu. Nikakor ni šlo niti brez slavnostne torte na igrišču. S tem smo uspešno zaključili naše prekrasno šolsko leto RDEČIH BALONOV. No saj se ve, da je bilo včasih tudi naporno in malo manj lepo, ampak to smo že pozabili. Pozitivno ostane v nas. Za zaključek smo se pridno pripravljali celo leto, malo po malo in na koncu zaključili s kakšno solzico v očeh, seveda od sreče, saj se nam je vse lepo vtisnilo globoko v srce. Ker bi bilo škoda, da predstave ne bi predstavili celemu svetu, smo jo v petek, 7.6.2019 odigrali še otrokom prve triade OŠ. Naši vrtčevski otroci so pripravljeni za 1. razred in šolo že težko čakajo.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

NAJSTAREJŠI PREDŠOLSKI OTROCI OBISKALI  »PRAVLJIČNO DEŽELO«

V četrtek dopoldne, 30.5. se je v Ajdovščini odvijala »PRAVLJIČNA DEŽELA«, kamor smo se odpravili tudi najstarejši otroci iz vrtca Dornberk in Prvačina. Dijaki Srednje šole Veno Pilon so ob praznovanju 20-letnice izvajanja izobraževalnega programa Predšolska vzgoja pripravili nabor pravljic oz. pravljićnih likov, ki so nam jih na zanimiv in izviren način predstavili. Potovali smo po celotni šoli in preko zgodb spoznavali, da dobro vedno premaga zlo. Začeli smo pri pravljici Pekarna MIŠ-MAŠ, kjer so nam miške predstavile peko kruha, nato pa nas postregle s slastnimi piškoti. Z zanimanjem so otroci nadaljevali pot po pravljični deželi in se srečali še z naslednjimi pravljicami: Sneguljčica in sedem palčkov, Trije prašički, Maček Muri, Janko in Metka, Rdeča Kapica, Zlatolaska, Pod medvedovim dežnikom, Zrcalce, Kdo je napravil Vidku srajčico, Morski zdravnik, Mojca Pokrajculja, Pika Nogavička in Kekec. Organizatorji so se res potrudili in nas pozitivno presenetili. Pravljice so bile odlično in poučno odigrane in otroci so jih z velikim navdušenjem srkali in spremljali. Po koncu vsake pravljice smo prejeli tudi žig, ter na koncu prejeli tudi medalje za opravljen obisk »PRAVLJIČNE DEŽELE«. Z avtobusom smo se nato odpravili na kosilo. V en glas pa so otroci dejali, da jim je bila najbolj všeč zgodba o Morskem zdravniku, ki nam je odlično prikazala problematiko prekomernim plastičnih odpadkov v naravi oz. v morju.

Zapisala: Monika Uršič

ZAKLJUČEK PROJEKTA »ZELENI NAHRBTNIK

Predšolski otroci iz vrtca Dornberk so se v petek 24. maja z avtobusom odpravili na Kromberški grad, kjer se je odvijal zaključek Zelenega nahrbtnika. Tu so se polog otrok zbrali tudi vsi Zeleni škratki, ki so potovali po Goriških vrtcih in seznanjali otroke o zdravi prehrani ter okoljevarstveni vzgoji. Letošnja tema je bila JEM ZDRAVO – kako pa jedo drugi otroci. Na zaključni prireditvi so otroci iz različnih vrtcev najprej prejeli zeleno Eko listino oz. priznanje za sodelovanje, nato pa v amfiteatru prisluhnili glasbeno gibalni predstavi s Cvetličnikom in Čmrlekom pod vodstvom Alenke Kolman. Sledilo je iskanje skritega »eko zaklada« v gozdičku ob gradu, reševanje nalog in vprašanj o zdravi prehrani ter gibanju. Za konec so se lahko otroci podružili na grajskem dvorišču in pomalicali. Utrdili smo znanje ter se veseli, da smo doživeli čudovito izkušnjo, vrnili nazaj v Dornberk.

Zapisala: Monika Uršič

ZAKLJUČEK PREDŠOLSKE BRALNE ZNAČKE 

V ponedeljek, 20.5. so predšolski otroci zaključili z obiskovanjem knjižnice. Obiskali sta jih prav posebni gostji, pisateljica Alja Furlan in ilustratorka Polonca Leban Grmek. S pravljico o treh sestrah sta nam predstavili japonsko gledališče Kamišibaj.

Čez celotno šol. leto so pridno poslušali pravljice knjižničarke, izposojali knjige, jih vračali in pripovedovali vrstnikom. Zaslužili so si pohvale, ki pa jih je kot presenečenje podelil kar pravljični lik MIŠEK ŠIM. Otroci so bili neizmerno navdušeni in ponosni na svoje dosežke.

ŽELVA PRI RUMENIH BALONIH

V tem tednu smo pri Rumenih balonih imeli na obisku želvo. Otroci so želvo božali, spoznali so s čim se želva hrani, jo tudi sami poskusili nahraniti, obrnili smo jo na oklep in opazovali, ali se bo želva sama obrnila. Opazovali  smo, kako se želva premika, kako in zakaj lahko plava, kje živi. Želva je bila zelo navdušena nad otroki, saj je kasneje kar sama želela iz akvaterarija. Otroci so kasneje  silhueto želve tudi sami izdelali iz jogurtovega lončka, v katerega smo posejali semena. Ob skrbni negi pa bomo v naslednjih tednih opazovali kalitev sončnic, ki smo jih posejali ta teden.

VRTEC V NARAVI

  1. dan v Bohinju

     2. dan v Bohinju

         3. dan v Bohinju

BRANJE V VRTCU DORNBERK

Mesec april je poleg muhastega vremena poznan tudi kot mesec branja. Letošnji slogan je: “Knjige nam pomagajo, da ne hitimo”.  Ker otroci zgodbice in pravljice zelo radi poslušajo, smo se z zavzetimi bralkami višjih razredov iz naše šole zmenili, da nam v vrtcu predstavijo zgodbico, ki si jo same izberejo. Zahvaljujemo se Asji Vodopivec in Maši Cotič, da sta si vzeli čas za nas. Otroci so jih z zanimanjem poslušali in odgovarjali na postavljena vprašanja. Otrokom iz skupine Rumeni baloni je Asja prebrala zgodbo Tudi jaz te imam rada.

 

URBAN VIDMAR V VRTCU DORNBERK

Iz otroških ust je prišlo je sporočilo, da so jim všeč pesmi mladega glasbenika Urbana Vidmarja. Tako se je porodila ideja, da ga povabimo v vrtec. Prisluhnil je njihovemu glasu in jih na petkov dopoldan razveselil s svojo glasbo. Ob ritmih njegovega lepega glasu in zvokih kitare so sproščeno zaplesali in prepevali njegove pesmi.  V asortiman je vključil tudi nekaj »naših« – otroških pesmic. Ni kaj, bilo je zelo lepo.

SKLEP o določitvi cen programov v javnih vrtcih v Mestni občini Nova Gorica in drugih pogojih v vrtcih si lahko preberete na spodnji povezavi: 

sklep MS MONG 21-3-2019

RUMENI BALONI NA SPREHODU

Lepo vreme nas je kar klicalo po uživanju na svežem zraku. Otroci in vzgojiteljice iz skupine Rumeni baloni smo se takoj po malici odpravili v cvetoč sadovnjak ob Vipavi. Roza cvetovi breskev so nas že od daleč vabili s svojo barvo. Uživali smo v čudovitem sončnem dnevu, tekali za metulji in na cvetočih regratih opazovali čebele. Nastalo je tudi nekaj pomladnih fotografij.

Zapisala Marjana Turk

VPIS V VRTEC ZA ŠOL. L. 2019/20  bo od 1. do 5. 4. 2019. 

(Kliknite na naslov in odprla se vam bo spletna stran, na kateri boste našli vse potrebne podatke o vpisu.)

Obiskali smo veterino v Prvačini

Ker smo pred vhodom vrtca zjutraj našli zapuščenega mucka (iz papirja), smo odhiteli po malici na sprehod do Prvačine, kjer je najbližja veterinarska ordinacija. Veterinarka nas je lepo sprejela ter hitro pregledala mucka. Ugotovila je, da je z muckom vse v redu, da je ženskega spola ter da bo kmalu dobila mladičke. Ker pa smo v času pomladi in obdobju klopov, je imel tudi naš mucek klopa, ki pa mu ga je veterinarka strokovno izpulila in rano razkužila ter zalepila z obližem. Razkazala nam je tudi vse orodje ter operacijsko sobo. Otrokom je bilo zanimivo njeno delo, zato so ji postavljali tudi veliko podvprašanj. Ker pa smo bili ravno v Prvačini smo obiskali tudi prijatelje iz vrtca Prvačina ter se poigrali na njihovem igrišču.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

RDEČI BALONI SKOČILI V POMLAD

S prvim dnem pomladi 21.3. nas je v vrtcu obiskala najprej DEKLICA POMLAD (Ljuba Krušič) ter nam povedala novo pomladno pravljico »Princeska z angelskih glasom«. Rdeči baloni smo nadaljevali z dejavnostmi na prostem, sejali smo sončnična semena v lončke in jih skrbno zalivamo. Uredili smo si grivo pred vrtcem, tako da smo pobirali kamenčke, med tem pa še zadihali svež zrak. S tem bo imel hišnik olajšano delo pri košnji trave. Nikakor nismo mogli mimo sončnega in toplega sprehoda v cvetoči nasad breskev. Ker smo se imeli zelo lepo in si dobro zapomnili, kakšno izgleda cvetoče drevo, smo ga tudi izdelali/narisali. Pomlad nam je všeč, v njej uživamo, dobro opazujemo in upamo, da jo bomo še naprej čim bolj prijetno doživljali.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

DELOVANJE VRTCA MED ZIMSKIMI POČITNICAMI

Obveščamo Vas, da bo med zimskimi počitnicami (25. 2. – 1. 3.) deloval VRTEC DORNBERK. 

Morebitno potrebo po varstvu otrok sporočite strokovnemu osebju vrtca. 

NAŠA INDIJANSKA VAS

Ker se približuje čas pustnih mask, smo si v igralnici pričarali indijansko vas. Zgradili smo si šotor, v katerem se igramo, kuhamo, skrivamo in tudi počivamo. Obiskala nas je tudi prava indijanka (študentka Anja Šuligoj) in nas seznanila z indijanskim načinom življenja, kje živijo, kaj počnejo, kako lovijo in nas podučila o pomenu lovilcev sanj. Ker je vsak izmed nas želel imeli lepe sanje, si je vsak izdelal svojega. To pa še ni vse, saj smo si izbrali tudi vsak svoje indijansko ime. Pravi indijanci pa ne bi bili, če si ne bi izdelali še čisto prave indijanske perjanice.

Otroci so ob dejavnosti uživali, bili navdušeni ter se gledali v ogledalu. Tu se je porodila želja, da bi izdelali še vsak svojega indijanca iz papirja.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

ZELENI NAHRBTNIK IN ZELENI ŠKRATEK V VRTCU DORNBERK

Zeleni nahrbtnik je projekt namenjen okoljski vzgoji predšolskih otrok. Nahrbtnik potuje od vrtca do vrtca, k nam je skupaj s Škratom prišel iz vrtca Prvačina. V štirinajstih dneh, ko je gostoval pri nas, se je veliko dogajalo.

Obiskal je najstarejšo skupino Rdeči baloni. Otroci so ga sprejeli z navdušenjem in že komaj čakali, da se mu predstavijo ter povedo, kaj vse že vedo o zdravi prehrani. Takoj je opazil, da v igralnici visi tudi plakat prehranske piramide. Naslednji dan je škratek otroke povabil, da skupaj obiščejo trgovino v vasi ter iz zdravih sestavin izdelajo zdrav namaz. Čeprav so otroci kar težko šli mimo polic čokolade, so vedeli, da je bolje da zaidejo na drugo stran trgovine. Škratek se je že veselil, ko je videl, kaj vse otroci nalagajo v nakupovalno košarico. Kot se spodobi za zelenega škratka, je močno navijal za nakup zelenega avokada in uspelo mu je.

V igralnici smo se nato pogovarjali o sadežu, si ga ogledali, povohali, pogovorili kaj vsebuje, zakaj je pomemben za naše zdravje ipd. Ugotovili smo, da je to eden najbolj zdravih sadežev na svetu, ki je izredno bogat s sestavinami, ki skrbijo za naše zdravje. Avokado smo nato narezali na koščke, dodali ščepec soli, malo popra in olivnega olja ter limonin sok in sirni namaz. Škratek je v naročju otrok že komaj čakal da namaz, prav tako na zdravih polnozrnatih ploščicah, tudi preizkusi. Najbolj pa mu je bilo všeč to, da je bil zdrav namaz prav vsem otrokom všeč in da ni prav nič ostalo.

V skupini Modri baloni je Zeleni škrat gostoval ravno v času, ko smo se pogovarjali in ustvarjali na temo Zdravje. Z veseljem smo mu povedali kaj vse že vemo o tem. Z nami je spoznal potovanje zaužite hrane skozi telo, kaj zdravega radi jemo, opazoval nas je pri pripravi jabolčne čežane. S prepevanjem njegove pesmice je bilo sobivanje še lepše.

Zeleni škrat je bil v najmlajši skupini (Rumeni baloni) na obisku ravno ko je z nami bila tudi Sara – dijakinja 4.letnika srednje vzgojiteljske šole. Pripravila nam je nazorno predstavitev kaj je zdravo, kaj pa je dobro po okusu, ampak ni zdravo v velikih količinah. Za nekatere od najmlajših je bila tema kar zahtevna.

Otrokom smo pripravile vse vrste svežega sadja, ki smo ga lahko dobile. V jutranjem krogu smo sadje poimenovali in ugotavljali, kaj je potrebno narediti preden ga pojemo (samo umijemo ali olupimo). Sledila je delavnica, kjer so otroci sami rezali sadje na koščke in si nato pripravili sadna nabodalca. Škratek nas je spodbujal tudi pri pospravljanju – vsak je moral namreč za seboj pospraviti; kar je ostalo pa smo skupaj odnesli v biološke odpadke. Nekateri otroci ne marajo sadja, ker pa so si nabodalca izdelali sami in videli sovrstnike, da jedo, so poskusili tudi sami, na kar je bil Zeleni škratek zelo ponosen. Škratka smo odpeljali tudi na sprehod, kjer smo mu pokazali sadovnjake. Obisk Zelenega škratka je bil v naši skupini čudovito doživetje.

Nahrbtnik z Zelenim škratkom je nato odpotoval naprej in sicer v vrtec Mavrica v Šempeter.

Obisk Društva kmečkih žena v VRTCU DORNBERK

Našemu povabilu so se v ponedeljek, 18. 2. 2019 odzvale gospe iz društva Kmečkih žena iz Dornberka. Predstavile so se nam v tradicionalnih oblekah, z njimi pa je na obisk k nam prišel tudi Zeleni škrat. Skupaj so nam predstavili kakšne jedi so jedli nekoč, od kje so jih dobivali in poudarili predvsem odnos do hrane in pomen zdrave in raznolike prehrane. V starih »kozicah« in »kotličih« so nam postregle polento s klobaso. Naše druženje se je začelo in zaključilo s prepevanjem slovenskih ljudskih pesmi. Zahvalili bi se tudi mesnici Faganelj iz Prvačine za podarjene klobase.  Skupaj smo preživeli čudovit dopoldan v spoznavanju lokalnih okusov in običajev.

Zapisala: Marjana Turk

VALENTINOVO PRI RDEČIH BALONIH

Že zjutraj nas je presenetila polna soba rdečih srčkov, bili so raztreseni po tleh, pripeti na panojih, narisani na tabli in še kje. Hitro nam je bilo jasno, da bo poseben dan. V jutranjem krogu smo si zaupali, koga vse imamo radi ter se vživeli v  zgodbo o ljubezenskem balonu. Le tega smo si tudi izdelali, izrezali smo toliko srčkov in jih prilepili na balon, kolikor oseb bi peljali s seboj na polet. Preko celega dne smo si pošiljali tudi ljubezenska pisma. Res smo že vsi zaljubljeni, predvsem pa dobri prijatelji.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Tudi mi Rdeči baloni smo obeležili slovenski kulturni praznik. Izpeljali smo pogovor o tem, zakaj je praznik tako pomemben ter se zamislili, kako je bilo v starih časih, ko je živel France Prešeren. Izdelali smo si vsak svojo slovensko zastavo ter na star papir z ogljem risali portret Franceta Prešerna. Otrokom je bilo zanimivo preizkušati novo tehniko risanja.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

PO LUŽAH ČOF ČOF

V torek, 6. 2., smo imeli v predšolski skupini Rdeči baloni prav poseben dan. Za domačo nalogo so otroci prejeli navodilo, naj naslednji dan v vrtec prinesejo primerno obutev oz. škornje za skakanje po lužah. Na sprehod do Prvačine smo se odpravili takoj po malici in to s škornji. Ker so otroci bili dobro seznanjeni in motivirani, so se domače naloge tudi držali ter se s pomočjo staršev doma primerno obuli in oblekli. Komaj so že čakali, da vidijo prvo lužo. In še naslednjo in tako naprej. Skratka ob slikah boste videli, kako zelo smo mi uživali. Ko smo se pred kosilom vrnili, smo se preoblekli v suha in čista oblačila, blatne škornje pa pustili na sončku pred vhodom vrtca na razstavi. Hvala staršem za razumevanje, da smo lahko izvedli tako noro zabavno dejavnost.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

Razveselil nas je sneg

Končno smo ga dočakali tudi v naši vasi. Končno sneg. Tako otroci kot starši predšolske skupine Rdeči baloni že vedo, da v primeru sneženja, pridejo otroci v vrtec s primerno opremo. Takoj po malici smo se oblekli in obuli ter odhiteli na sneg. Ni ga bilo ravno veliko, vendar le dovolj za izdelati kakšno snežno kepo za vzgojiteljici. Prav tako nam je bilo zabavno, ko smo hodili po drugačni podlagi kot običajno, lahko smo kaj narisali v sneg ali le opazovali kako lepo pada iz neba. Nekaj smo ga tudi pojedli, zato ga pa tudi ni več J Uživali smo in upamo, da nas ta krasen bel puh kmalu spet obišče.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

RDEČI BALONI V DECEMBRU

V skupini Rdeči baloni je bilo v decembru res veselo. Poleg številnih zanimivih dejavnosti in obiskov, ki smo jih imeli v vrtcu vse skupine, smo pri nas za začetno vzdušje najprej sobo spremenili v zasneženo pravljico. Izdelali in okrasili smo si smrečico, prav tako pa okrasili celoten vrtec z zasneženimi hišicami ter novoletnimi balončki s prav posebnimi željami. Na zaključek decembra pa smo se pripravljali praktično že od septembra. Odločili smo se, da si izdelamo prav poseben » Moj koledar 2019«. Da je vsak predšolski otrok izdelal 12 čudovitih izdelkov različnih tehnik, je bilo potrebno kar nekaj truda in časa. Preko izdelkov smo podrobneje spoznavali in se pogovarjali o letnih časih ter o mesecih. Za lažjo predstavo pa smo vse to združili še v paket oz. koledar velikosti A3, kjer je poleg številčnice pripet tudi izdelek otroka, ki prikazuje značilnost posameznega meseca. To bo odličen spomin za otroke in skozi leto 2019 se bo pridobljeno znanje še utrjevalo. V zadnjem tednu decembra je vsak otrok torej odnesel domov lastnoročno izdelano darilo za vso družino. Čeprav nas je tudi letos obdaril Dedek Mraz vemo, da je otrok najbolj ponosen prav na darilo, ki ga izdela sam. Zato smo en dan v prazničnem decembru dobili čas tudi za peko piškotkov, ki so jih otroci že hitro po peki preizkusili, nekaj pa jih je ostalo tudi za domov. Poleg vseh izdelkov v celotnem mesecu smo izdelovali tudi vizitke, s katerimi smo zbirali prostovoljne prispevke, eno pa si prihranili za domov. Veselje otrok lahko hitro opazite na fotografijah. Za vezavo koledarjev se zahvaljujemo podjetju ERAL d.o.o. iz Postojne.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

Predšolski otroci uživajo na plavalnem tečaju

Za predšolske otroke je vsako leto organiziran plavalni tečaj v Novi Gorici, kamor smo se odpravili z avtobusom. V tem tednu pa otroci iz vrtca Dornberk, niso samo pridno plavali, ampak so si ogledali tudi celotno Novo Gorico, knjižnico, zanimiva igrala in še kaj. Poleg vode in učenja plavanja so bili najbolj navdušeni nad gasilko postajo, kjer so nas gasilci zelo lepo sprejeli in nam povedali veliko zanimivega.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

Predšolski otroci prenočili v vrtcu Dornberk

Tudi letos smo se odločili, da predšolski otroci z vzgojiteljicami prenočimo v vrtcu. Pred vhodom so se starši in otroci zbrali ob 19. uri, se poslovili in sami vstopili v prenovljen vrtec. Najnujnejše osebne stvari so si otroci prinesli s seboj, nihče ni pozabil niti na najljubši prigrizek. Igralnica je bila začarana v spalnico, avla pa in gledališče in plesišče.

Za uvod nas je v svet pravljic popeljala Ljuba Krušič z avtorsko zgodbo o škratkih. Nato pa se je začela prava »pižama party« z baloni in glasbo. Obiskala nas je tudi bivša strokovna delavka Tatjana Harej ter ravnateljica Dragica Vidmar. Ko so bili otroci že utrujeni je prišel čas za umiritev. Ob svetilki so že nekoliko utrujeni prisluhnili pravljici »Poljubček za lahko noč«. Lahko noč nam je zaželela tudi sodelavka Mila.

Noč smo prijetno in mirno prespali, čudovito izkušnjo pa so zjutraj prikazali presrečni, pogumni in zadovoljni obrazi otrok.

Zapisali: Monika Uršič, Polona Mihelj, Vesna Ferfolja

ČISTILNA AKCIJA RDEČIH BALONOV

Po vselitvi v prenovljen vrtec je bilo potrebno urediti še okolico, zato smo na pobudo otrok izpeljali čistilno akcijo. Najstarejši otroci iz skupine Rdeči baloni so pred glavnim vhodom vrtca preko igre počistili in pospravili jesenko listje. Slike povedo več kot besede.

SIMBIOZA GIBA

Ker smo v tednu simbioze giba (gibanje za vse generacije), smo v torek, 16. 10. 2018 Rdeči baloni povabili stare starše, da se skupaj sprehodimo v naravi.

Dobili smo se pri marketu ob 9.30, kjer smo pot nadaljevali proti Prvačini. Ko smo prispeli na cilj, so otroci starim staršem zapeli pesmici, nato smo skupaj potelovadili (vsak otrok je pokazal eno vajo).

Kmalu za tem so prišli na cilj iz druge strani tudi stari starši in otroci iz vrtca Prvačina, s katerimi smo se nekaj časa družili.

Mi smo uživali in bilo nam je lepo.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

TEDEN OTROKA V VRTCU PRVAČINA

Letošnja tema tedna otroka je bila “Prosti čas”. Kot vsako leto je bil teden poln dogajanja.

Skupaj smo se sprehodili do koče nad prvaškimi vinogradi, šolska likovnica nam je predstavila japonsko gledališče Kamišibaj in zaigrala predstavo Debela repa. Otroci so se prelevili v pajke in v garderobi vrtca premagovali pajkovo mrežo iz volnenih niti. Strokovne delavke vrtca smo jih presenetile z dramatizacijo pravljice Rdeča  Kapica, v kateri ni nastopal hudobni, ampak zelo prijazen volk. Svoj pogum so otroci pokazali z nastopom pred sovrstniki s pesmijo ali plesom. Seveda so bili vsi nagrajeni z močnim aplavzom in poljubčkom.

GASILCI SMO

Presenetila nas je gasilska sirena tovornjaka. Tovornjak se je ustavil na igrišču pred vrtcem v Prvačini. Navdušeni otroci so pohiteli k vozilu in z zanimanjem spremljali predstavitev z ogledom, ki so ga vodili g. Justin, g. Plahuta in gdč. Cotič. Pritegnili so jih rekviziti, ki jih uporabljajo pri gašenju in drugih intervencijah, dovoljen jim je bil ogled notranjosti vozila, kjer so s ponosom prijeli za volan velikega gasilskega vozila.

Najpogumnejši otroci so si nadeli čelado in gasilski jopič ter se preizkusili z gasilsko cevjo. Predstavljena jim je bila zelo pomembna tel. številka 112, ki si jo bomo poskušali zapomniti. Otroci so bili nagrajeni z maskoto medvedka in bonbonom.

Stari starši so nam priskočili na pomoč pri pleskanju zidu

Otroci so v petek, 12. 10. 2018, povabili svoje stare starše, da jim priskočijo na pomoč. Odločili smo se polepšati šolski zid in se hkrati podružiti s starimi starši. Vsi smo bili primerno oblečeni, prinesli so vsak svoj valjček ter se lotili dela. Razporedili smo se čez celotno dolžino zidu in barvali in barvali, in barvali ter uspešno pobarvali. Sedaj je pa res lepo in ponosni smo na naš projekt od ideje do izvedbe. Zahvala gre tudi obema hišnikoma za pomoč pri predpripravi zidu,  fantom iz Agrarije za pomoč pri nakupu barve ter seveda naši ravnateljici za omogočena sredstva.

OTROKE IZ VRTCA DORNBERK JE RAZVESELIL ZELENI LEGVAN

Rdeči baloni smo dobili prav poseben obisk. Zeleni legvan, ki je v naravnem okolju res zelen. Oče enega izmed otrok nam je predstavil to zanimivo veliko žival. Izvedeli smo, da prebiva v svojem terariju, se prehranjuje samo s sadjem in zelenjavo in obožuje, da ga ljudje lahko božajo. Prav to so lahko preizkusili tudi otroci, ki so k temu pogumno pristopili.

TEDEN OTOKA PRI RDEČIH BALONIH

Letošnja tema tedna otroka je bila PROSTI ČAS. Že v septembru smo se pri Rdečih balonih pogovarjali, kaj otroci v prostem času najraje počnejo in na podlagi tega izvedli raznovrstne in zanimive dejavnosti.

PONEDELJEK:  Obiskala nas je teta Jana, ki nam je pripovedovala jesensko  pravljico o Trmoglavemu mucku ter nas obdarila s številnimi jesenskimi plodovi.

TOREK:  Obiskala nas je naša nova šolska učiteljica likovnega pouka Jadranka, ki nam je predstavila Japonsko gledališče kamišibaj (kami: papir, šibaj: gledališče) s pravljico o Repi velikanki.

SREDA:  Izkoristili smo sončen dan za sprehod in igro na igralih.

ČETRTEK:  Obiskala nas je Tatjana Harej, ki nam je v skupino prinesla na ogled polha in nam predstavila njegovo življenje v gozdu. Obiskala nas je tudi pevka Nika Kodrič, s katero smo veliko peli in spoznavali svet glasbe na zanimiv otroški način.

PETEK:  Prvič v letošnjem šolskem letu smo telovadili v dvorani Čukla.

OTROCI V VRTCU TEKAMO

Množičnemu teku za otroke, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije pod geslom TEKMUJ MLAD, TEKMUJ POŠTENO, smo se letos pridružili tudi otroci iz Vrtca Prvačina.  Najprej je v jutranjem krogu stekel pogovor o pomenu rekreativnih dejavnosti v vrtcu, o obnašanju na takšnih prireditvah in o oblačilih in obutvi, ki na take dogodke sodijo zaradi varnosti, pa tudi zaradi videza.

Pred vrtcem imamo veliko asfaltirano igrišče, ki smo ga izkoristili za ta namen.  Okrog 10. ure smo se tam zbrali »Sončki in Mavrice« ter naši »podnajemniki« iz Vrtca Dornberk, to so otroci iz skupin Modrih in Rumenih balonov.

Začeli smo z nizkim startom in že v prvem poskusu je bil start uspešen. Bili smo navdušeni, zato smo kar tekali, tekali, tekali.

Določili smo si različne proge. Tekali smo čez celo igrišče, ob robu igrišča in v krogu. Otroci iz skupine Rdeči baloni pa so podobne dejavnosti izvajali »med vinogradi« v Dornberku.

Ko smo bili dovolj zasopihani, smo s tekom končali, se odžejali in nadaljevali z vsakodnevnim delom.

Dobili smo tudi priznanje za udeležbo in če še ne veste: »ZMAGALI SMO!!!!«

OBISKALI SMO TETKO JESEN

Rdeči baloni smo iskali hišico TETKE JESENI in jo tudi našli. Otroci so bili zelo motivirani in ves čas na pohodu do Prvačine iskali sledi (jesenske plodove, pobarvane listke v jesenske barve itd.). Ko smo prispeli, nas je TETKA JESEN (Ljuba Krušič) toplo sprejela, nam povedala, kako ji je škratek ponagajal z vremenom, kako ji stric Jesenko pomaga obirati jabolka, zakaj niso še vsi listki na drevesih obarvani in še kakšen zanimiv pripetljaj. Pogostila nas je z domačim jabolčnim sokom, mi pa smo ji v zahvalo zapeli nekaj jesenskih pesmi ter se po dolgi poti odpravili nazaj v vrtec.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

DAN BREZ AVTOMOBILA PRI PREDŠOLSKI SKUPINI

Ker je bil v petek, 21. septembra dan brez avtomobila, smo pozvali starše in otroke, naj ta dan poskusijo priti v vrtec brez avtomobila. Po navodilih so zato ta dan pripeljali otroci svoja kolesa in čelade. Vožnjo s kolesi smo izpeljali na velikem igrišču pred dvorano Čuklja.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

RDEČI BALONI SMO SI POLEPŠALI ATRIJ

Ker predšolska skupina Rdeči baloni trenutno gostujemo na šoli, smo si učilnico preuredili v otrokom prijazno igralnico. Prav tako smo si uredili tudi atrij. Vsi vemo, da je za otrokov razvoj pomembno gibanje, predvsem na prostem. Zato sva se odločili, da otrokom v novem šolskem letu nariševa talne igre z akrilnimi spreji. Otroci so seveda aktivno sodelovali pri idejah. Tako lahko preko igre in različnih zgodb otroci razgibajo celotno telo, pridobijo gibalne izkušnje in spretnosti ter razvijajo vse motorične sposobnosti. Otroci uživajo in srečne obraze lahko opazite na fotografijah.

Zapisali: Monika Uršič in Polona Mihelj

VRTČEVSKO LETO 2017/2018

VPIS OTROK V VRTEC ZA VRTČEVSKO LETO 2018/19

Vpis bo potekal prvi teden v aprilu. Dokumentacijo bomo objavili tik pred vpisom.
Med šolskim letom vpisujemo na prosta mesta.

NOV SKLEP O DOLOČITVI CEN PROGRAMOV  V JAVNIH VRTCIH

sklep MONG-CENE VRTCEV 2018

DELOVANJE VRTCA MED ZIMSKIMI POČITNICAMI

Med zimskimi počitnicami (od ponedeljka, 19.2.2018 do petka, 23.2.2018) bo odprta enota vrtca v Prvačini. Vrtec bo obratoval od 6.30 do 16.30.

Zaradi že pripravljene organizacije dela, ne bomo sprejemali otrok, ki niso prijavljeni v anketnih vprašalnikih.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Marjana Turk, pomočnica ravnateljice za vrtec

DECEMBER V VRTCU DORNBERK

Mesec december je najlepši mesec v vrtcu. Obiskovali so nas prijazni ljudje in pravljična bitja. Z igricama so nas razveselili dijaki Srednje vzgojiteljske in Gledališke gimnazije.  Obiskal nas je tudi policist, vokalno instrumentalna skupina Kitara za dušo, Palček in drugi zunanji sodelavci. Zahvaljujemo se tudi starim staršem, ki so nam priskočili na pomoč pri krašenju drevoreda med Zaloščami in Dornberkom. Tudi mi smo razveseljevali vaščane, saj smo jim prepevali predpraznične pesmi.

Še najbolj so se otroci razveselili babice Zime in dedka Mraza, ki jih je ob koncu decembra obdaril.

E HIŠA NOVOGORIŠKA HIŠA POSKUSOV NA OBISKU V VRTCU DORNBERK

Predšolski otroci so pod vodstvom e-Hiše lahko izvedli različne zanimive poskuse ter si tudi sami izdelali prav posebno vrtavko.

PLAVALNI TEČAJ IN OBISK ZANIMIVOSTI V NOVI GORICI

Za predšolske otroke je bil organiziran plavalni tečaj v Novi Gorici, kamor smo se odpravili z avtobusom. V tem tednu pa otroci iz vrtca Dornberk, (skupina Rdeči baloni) niso samo pridno plavali, ampak so si ogledali tudi knjižnico, zanimiva igrala ter obiskali policijsko in gasilsko postajo.

PLESNA SIMBIOZA GIBA V VRTCU DORNBERK

DELOVANJE VRTCA MED JESENSKIMI POČITNICAMI

Med jesenskimi počitnicami bo odprta enota vrtca v Prvačini. Vrtec bo v torek, 31.10.2017 (Dan reformacije) in sredo, 1.11.2017 (Dan spomina na mrtve) zaprt. Vrtec bo obratoval od 6.30 do 16.30.

Zaradi že pripravljene organizacije dela, ne bomo sprejemali otrok, ki niso prijavljeni v anketnih vprašalnikih.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Marjana Turk, pedagoški vodja

PISANA JESEN IN ŠE BOLJ PISANO DOGAJANJE V VRTCU PRVAČINA

V Vrtcu Prvačina nam ni nikoli dolgčas. Obiskala nas je tetka Jesen, ki je s seboj prinesla zvrhan koš jesenskih dobrot.

Veliko smo ustvarjali.

Ogledali smo si lutkovno predstavo o Debeli repi. Otroci so uživali ob nemoči puljenja repe in bili veseli, da je najmanjša živalca pripomogla k uspehu.

Sirene in modre luči so naznanile obisk gasilcev. Otroci so si ogledali gasilska vozila in se preizkusili v tekmovanju zbijanja pločevink z vodnim curkom.

V tednu otroka smo se še bolj posvetili otrokom in jim skušali omogočiti dejavnosti, ki jih najbolj pritegnejo.

Tudi letos je v našem vrtcu potekala Simbioza giba. Prvi dan smo skupaj s starimi starši odšli na pohod, drugi dan pa smo se preizkusili v igrah. Ne le gibanje, tudi druženje s starejšimi nam je obogatilo dneva.

VRTEC DORNBERK NA OBISKU PRI GASILCIH

Smo v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti in kot vsako leto so nas tudi letos gasilci PDG Dornberk povabili v gasilski dom. Ogledali smo si gasilska vozila,  ki jih uporabljajo pri svojem delu in opremo. Vsak otrok je lahko za kratek čas postal voznik gasilskega kamiona ter se preizkusil v ciljanju tarče z vodo. Seznanili smo se s pomembnostjo dela gasilcev in kako se odzovemo v primeru požara/nesreče. Vtisi nam bodo motivacija za ustvarjanje izdelkov za likovni natečajna na temo »Ko se nesreča zgodi, naj bodo proste poti«.

Gasilskemu društvu PDG Dornberk smo za povabilo zelo hvaležni.

TETKA JESEN V VRTCU DORNBERK

Po dolgem deževnem obdobju je končno posijalo sonce in s sončkom je naš vrtec obiskala tudi “Tetka jesen”.Njena košara je bila polna jesenskih dobrot. Obogatila nas je z znanjem o letnem času in nam vzbudila domišlijo z avtorsko pravljico o gozdnih živalih in njihovih prigodah. V zahvalo smo ji zapeli veliko jesenskih pesmi. Z njo smo se tudi fotografirali

Zapisale: Strokovne delavke vrtca Dornberk

POSLOVANJE VRTCA MED POČITNICAMI

Med počitnicami bo zaradi manjšega števila otrok in drugih vzdrževalnih del vrtec deloval po naslednjem razporedu:
* od 3.7.2017 do 11.8.2017 bo odprt vrtec v Prvačini,
* v ponedeljek, 14.8.2017 vrtec predvidoma ne bo deloval. Za nujne primere bo odprt Centralni vrtec v Novi Gorici. O morebitni potrebi obvestite vzgojiteljico.
* od 16.8.2017 do 25.8.2017 bo odprt vrtec v Dornberku,
* od 28.8.2017 do 31.8.2017 pa obe enoti vrtca.

Vrtec se v obeh enotah odpre ob 6.30 in zapre ob 16.30.

CVETLICA MIMI IN ČEBELICA NA OBISKU

Ne, samo starši doma tudi mi v vrtcu smo uživali v sajenju in vrtnarjenju. Obiskali sta nas cvetlica Mimi in čebelica. Cvetlico Mimi je zaigrala Eva Kljun (animatorka »FulDoro«), čebelico pa Anja Susič. Otrokom sta na zanimiv, poučen in zabaven način predstavili spomladanska opravila na vrtu. Z navdušenjem so spremljali predstavo in se aktivno vključevali vanjo. Po predstavi je sledila dejavnost. Otroci so v lončke, ki so jih prinesli od doma, posadili čebulice rož, sončnice in pšenico. Otroci jih skrbno zalivajo, spremljajo rast in skrbijo zanje po Miminih navodilih. Hvaležni smo Mimi in čebelici za poučne in zanimive nasvete.

Otroci in delavke vrtca Dornberk

VPIS V VRTEC ZA ŠOL. L. 2017/2018

Spoštovane starše/skrbnike obveščamo, da bomo vpisovali otroke v vrtec, za šolsko leto 2017/18, od 3. do 5. aprila 2017. Dokumentacija in ostale informacije bodo objavljene naknadno. 

V VRTCU DORNBERK KULTURNO OB KULTURNEM PRAZNIKU

Slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, smo v vrtcu Dornberk obeležili s spoznavanjem in petjem slovenske himne. Med našimi otroki so tudi taki, ki sedmo kitico Prešernove Zdravljice, ki jo je uglasbil Stanko Premrl, ponosno zapojejo. Sicer pa naši otroci himno poznajo tudi zaradi uspešnih nastopov naših športnikov.
V vrtcu smo si izdelali slovenske zastave, s katerimi smo se od najmlajših Zelenih balonov do najstarejših Oranžnih balonov, sprehodili po vasi. V vrtcu se zavedamo, kako pomembno je našim otrokom vzbuditi narodno zavest, ki je ključna pri ohranitvi slovenske kulture in naroda.
Zapisala: Marjana Turk

PLAVALNI TEČAJ ZA PREDŠOLSKE OTROKE

Predšolski otroci vrtca Dornberk in Prvačine so med 28.11. in 2.12.2016 obiskovali plavalni tečaj v Novi Gorici. V bazen v Novo Gorico so se vozili z avtobusom, česar so se vsak dan znova veselili. Po pogovoru z učitelji plavanja, so vsi otroci napredovali, kar je najpomembnejše. Naučili so se prilagoditi na vodo ter tudi kakšnega zahtevnejšega zamaha. Med čakanjem na drugo skupino in na avtobus, so se sprehajali, razgibavali na igralih ter obiskali knjižnico. V petek so otroke obiskali ter si ogledali njihov napredek tudi starši. Sledila je podelitev priznanj, ki jih je podelil Zvone Urbančič – Mika Šport.  Otroci so bili konec tedna utrujeni, a presrečni za tako bogato izkušnjo, kot je plavanje v vodi.

Zapisala: Monika Uršič

 

JESENSKO SREČANJE V VRTCU DORNBERK

Letošnje jesensko srečanje smo otvorili pred vrtcem s skupno pesmijo. Staršem smo dobrodošlico zaželeli z vrtčevsko himno in tematsko pesmijo jesenskega srečanja »Kostanjček zaspanček«. Peš smo se odpravili proti »Kampotu«. Tam so nas pričakali očetje s pečenim kostanjem. Prikazali so nam tudi peko kostanja nekoč – na odprtem ognju. Otroci so bili navdušeni. Pri peki so pod nadzorom staršev in vzgojiteljic tudi sodelovali. Sledilo je še eno presenečenje. Zaslišali smo gasilske sirene. Gasilci PGD Dornberk so otroke in starše povabili k ogledu gasilskih vozil, opreme in gasilskega doma. Gasilci so otrokom pripravili vajo, kjer so poskušali s curkom vode zadeti pločevinko. Proti koncu srečanja so gasilci uprizorili gašenje požara, to je bilo za otroke največje veselje. Pogasili so ogenj, na katerem so očetje pekli kostanj. Vsak otrok je lahko poskusil škropiti z gasilsko cevjo. Ko se je začel spuščati mrak, so se starši in otroci polni prijetnih doživetij odpravili domov. Druženje je bilo prijetno in poučno.

Zapisala: Marjana Turk

SIMBIOZA GIBA V VRTCU DORNBERK

Simbioza giba je potekala od 10 do 14 oktobra in je namenjena za vse generacije od 9 mesecev do 100+ let. V tem tednu smo govorili vsi isti jezik, jezik, ki mu pravimo gibanje. Prvi dan smo se skupaj s Tatjano Černilogar in njeno skupino razgibali v plesno gibalnih ritmih. V torek smo se z mlajšima skupinama odpravili na sprehod do reke Vipave, starejši pa še naprej ob strugi reke. V sredo so se nam v vrtcu pridružili stari starši in nekateri starši. Z naravnim materialom (kamenčki, fižol, koruza…) smo napolnili plastenke in jih polepili z vzorčki – nalepkami. Nato smo se odpravili na prostor pred novo telovadnico, kjer smo se z uporabo plastenk, ki so nam služile za uteži prijetno razgibali. Tudi četrtek je bil gibalno obarvan. Vzgojiteljice smo pripravile različne gibalne dejavnosti, ki so se izvajale na petih lokacija vrtca. Skupine otrok in starejših so šli skozi vse dejavnosti in sicer gibalni vlak, igrico Ptički v gnezda, poligon, glasbeno didaktično igro in gibalne igre. V okviru Simbioze giba je bil izveden sprehod v Potok, ki so se mu pridružili tudi starejši. Vsak posebej in vsi skupaj smo naredili nekaj za zdravje in v smeri pravega načina življenja. Družili smo se, gibali in se imeli lepo.

Zapisala Ksenija Birsa

PRVIČ PRESPALI V VRTCU DORNBERK

Na pobudo in željo otrok ter vzgojiteljic, smo z najstarejšo skupino Oranžni baloni konec septembra preživeli noč v vrtcu. V avli vrtca smo se zbrali ob 19. uri. Najnujnejše osebne stvari so si otroci prinesli s seboj, nihče ni pozabil niti na najljubši prigrizek. Igralnica je bila začarana v spalnico, avla v kinodvorano in plesišče.

KAJ SMO POČELI

Za uvod nas je prijetno presenetila ga. Janja Šinigoj s prvošolko Sofijo Saksida, ki sta nam zaigrali lutkovno predstavo z ročno izdelanimi lutkami. Pižame niso dolgo počivale v torbah, saj se je ples v pižamah hitro razvil. Po veselem plesu z vzgojiteljicami Tatjano, Marino, Polono, Vesno, Moniko in Mojco smo si ogledali risani film. Med filmom smo si v že prej ročno izdelanih posodah postregli s pokovko. V trdni temi smo pred vrtcem vasi Dornberk zaželeli mirno noč, s pesmijo »Mi smo ta svet«. Prišel je čas za umiritev. Ob svečkah smo že nekoliko utrujeni prisluhnili pravljici »Mamica, rad te imam«. Lahko noč nam je zaželela tudi sodelavka Doris.

Noč smo prijetno in mirno prespali.

Jutranji presrečni, pogumni in zadovoljni obrazi otrok pa so bili nagrada in potrditev za izvedeno dejavnost.

Zapisali: Monika Uršič in Mojca Trampuž

TETKA JESEN ŽE V DEŽELO PRIHAJA

V petek, 23.9. smo v vrtcu Dornberk dobili obisk. K nam je prišla tetka Jesen. V jesenske barve je bila odeta,  na glavi je imela pisan klobuk, v rokah pa košaro dobrot. In ker ima tetka Jesen v tem času veliko dela, je s seboj pripeljala svojega pomočnika, škrata Sončka.

Kaj vse nam je tetka Jesen povedala, pokazala ?!

Njena košara je bila polna jesenskega sadja in gozdnih plodov. Povedala nam je jesensko pravljico o živalih, ki se pripravljajo na zimo. Njihovi mladiči bi se raje igrali kot pa iskali lešnike, orehe in plodove za dolge zimske dni. Porazgubili so se po gozdu in še dobro, da je tetki Jesen pomagal njen škratek Sonček, ki je znal tudi čarati. Začaral je namreč, da so se mladički kar naenkrat znašli ob svojih mamicah.

Skupaj smo zapeli nekaj jesenskih, pa tudi manj jesenskih pesmic, se  zahvalili tetki Jeseni ter njenemu pomočniku Sončku za obisk ter ju naslednje leto spet povabili med nas.

V VRTEC DORNBERK JE PRIŠLA DEKLICA POMLAD

V  naš vrtec je prišla na obisk deklica Pomlad in nam predstavila, kaj vse je njeno delo. Njuni pomočnici Pepca in Tonca sta preorali njivo, posadili rožice in posejali semena. 😉

DORNBERK ZAVZELE PUSTNE MASKE

PESNIK NA OBISKU V VRTCU DORNBERK

V četrtek, 4. 2. 2016 je namreč v naš vrtec prišel na obisk gospod Prešeren, ki se nam je predstavil, prebral Lepo Vido in posladkal otroke s figami.

ANGELSKA SUITA IN PLESNE IGRARIJE V VRTCU DORNBERK

V torek, 2. 2. 2016  so nas obiskale plesalke plesne skupine TAN-DEM. S čudovitimi plesnimi točkami so nam obogatile dopoldne in pričarale še en čudovit dan v vrtcu.

JUHU, SNEG JE TU 

Na prvi vrtčevski dan po novem letu nas je zunaj pričakalo prav posebno presenečenje. Zapadel je sneg in vse v Dornberku je bilo belo. Oblekli smo si tople bunde, nadeli tople šale in rokavice ter odšli pred vrtec. Tam smo se razposajeno kepali, lovili in izdelali čisto posebnega snežaka.

VRTEC MED BOŽIČNO-NOVOLETNIMI POČITNICAMI

Med božično-novoletnimi počtnicami bo deloval Vrtec Prvačina, in sicer od 6.30 do 16.30.

Urnik velja tudi za četrtek, 31. 12., vendar vas za ta dan naprošamo, da po otroke pridete čim prej bo to mogoče.

Hvala za razumevanje.

Lepe praznike ter vse dobro v novem letu. 

VESELI DECEMBER V VRTCU DORNBERK

V naši prijetni hiški je vedno veselo, posebej zabaven pa je pri nas mesec december. V tem mesecu smo z našimi najmlajšimi okrasili igralnice in avlo, pripravile bazarje z našimi vizitkami ter veliko peli in plesali. Poleg omenjenega je Miklavž za nas pripravil skriti zaklad, nastopali smo na dobrodelnem koncertu v avli naše šole ter na prireditvi ob otvoritvi lučk med Zaloščami in Dornberkom. Ogledali smo si tudi animiran film o Snežaku, se ob njem sladkali s sladkorno peno in kokicami, pekli slastne piškotke in izdelovali čokoladne bombone. Obiskale so nas vzgojiteljice iz SŠ Veno Pilon Ajdovščina, ki so za nas pripravile igrico o Lili in njenih prijateljih; dijaki gimnazije NG, ki so za nas zaigrali igrico Božičkove težave ter naši šolarji, ki so nam predstavili knjigo Srnica Metka in sladkorna dežela. Na pobudo domačinov smo z našimi okraski obogatili drevesa med Dornberkom in Zaloščami. Prijazni starši so nam pomagali pri dekoraciji, nas s traktorskimi dvigali dvignili pod drevesa, da smo jih lahko okrasili.

Do praznikov pa pričakujemo še obisk dedka Mraza in vile Zime ter posebne vile, ki nas bo na lastno željo obdarila. V zadnjem tednu bomo po vaseh obiskovali in obdarovali starejše občane, na predbožični dan pa bomo v srak spustili lampijonček z dobrimi željami ob novem letu.

JESENSKO SREČANJE, IZDELOVANJE OKRASKOV ZA DEKORACIJO DREVES MED ZALOŠČAMI IN DORNBERKOM

V mesecu novembru smo veliko ustvarjali. Izdelovali smo vizitke, ki jih v decembru prodajamo na bazarjih. Poleg tega pa smo barvali in dekorirali storže, s katerimi smo okraševali drevesa med Zaloščami in Dornberkom. Pri tem so nam pomagali tudi starši na jesenskem srečanju.

LIKOVNI NATEČAJ  KO ZAGORI, NAJ SE TI VEN MUDI

V mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, smo z otroki iz Vrtca Dornberk ustvarjali na temo gasilci. Risali smo, slikali in prostorsko oblikovali, naše izdelke pa smo nato razstavili v avli OŠ Dornberk.

V tem času pa so nas gasilci tudi obiskali. Pokazali so nam gasilke avtomobile, gasilsko opremo in nas preizkusili v gašenju.

OB TEDNU OTROKA SE TUDI V VRTCU DORNBERK DOGAJA

SPUŠČANJE LAMPIONČKA

Ob zaključku Tedna otroka smo z otroci Vrtca Dornberk simbolično spustili lampijon v zrak. Poslali smo ga proti Prvačini, da je pomagal tudi našim prijateljem iz tamkajšnjega vrtca.

SOVICA OKA

V četrtek, 8.10.2015 smo vzgojiteljice Vrtca Dornberk zaigrale otrokom pravljico o sovici Oki. Po igrici smo skupaj še rajali, zaplesali in se naučili pesem Gradim prijateljstvo.

PIŠČANČEK PIK

V sredo, 7.10.2015 so otroci iz skupine Oranžni baloni zaigrali pravljico o piščančki Piku. Z dramatizacijo so nam obogatili dan in polepšali Teden otroka.

NAJMLAJŠA ALEKSANDRINKA NA OBISKU V VRTCU DORNBERK

V okviru Tedna otroka smo v našem vrtcu organizirali številne dejavnosti za naše najmlajše. V torek, 6.10.2015 nas je obiskala gospa Ljuba Krušič, ki nam je predstavila zgodbo o najmlajši aleksandrinki Angeli.

TETKA JESEN OTROKOM V VRTCU DORNBERK OBARVALA NOSKE

Obiskala nas je tetka Jesen. Otrokom se je predstavila, predstavila letni čas, njegove značilnosti, pokazala jesenske pridelke in nam pobarvala noske.

VRTEC MED POČITNICAMI

Tudi za vrtčevske otroke se zaključuje šolsko leto. Ker pričakujemo med poletjem manj otrok, bo prilagojen  tudi urnik vrtca. V ponedeljek (29. 6.) in torek (30. 6.) bo vrtec deloval še po ustaljenem urniku. V sredo (1. 7.) se dornberškim otrokom v Vrtcu Dornberk pridružijo otroci iz Vrtca Prvačina. Skupaj bodo v Dornberku do 10. 7., nato pa dornberški vrtec zapira vrata in vsi otroci odhajajo v Prvačino. Tu bodo ostali do 24. 8., ko se ponovno odpreta obe enoti vrtca.

Vsem otrokom želimo lepe in sproščene počitnice. Tistim, ki se jeseni odpravljajo v šolo, mahamo v slovo in že izrekamo šolsko dobrodošlico.

IZLET OTROK IN STARŠEV IZ VRTCA PRVAČINA V ŽIVALSKI VRT 

Skupinska

V jesenskem času je v kolektivu vrtca Prvačina vzklila zamisel, da bi med letom z različnimi akcijami v vrtcu zbirali denar z namenom, da vrtčevskim otrokom polepšamo dan.  Z zbranimi  sredstvi  bi presenetili otroke ob koncu šolskega leta. Že v novembru so marljive ročice ob pomoči strokovnih delavk izdelovale voščilnice, ki smo jih za prostovoljne prispevke ponudili staršem in krajanom. Tako smo zbrali kar nekaj denarja. V marcu smo pripravili odprto predstavo, v krajevni dvorani, »Kdo je napravil Vidku srajčico«. Predstava je vključevala nastope vseh vrtčevskih otrok. Skozi zgodbo so se zelo domiselno prepletale recitacije, ples in petje. Ponovno smo zbrali denar, ki so ga obiskovalci podarjali kot samoprispevek.  V maju pa smo vzgojiteljice organizirale izlet v živalski vrt v Ljubljano. Za otroke je bilo zbranih toliko sredstev, da smo z njimi skoraj pokrili stroške izleta. Očarani nad živalmi, so otroci na sprehodu skozi živalski vrt, nabirali znanje z vsemi čutili. Pot domov je bila daljša, a zanimiva. Od Sežane do Prvačine smo se peljali z vlakom. To je bil prav čudovit dan, ki bo zapisan med lepe spomine.

POLETNA REZERVACIJA 2015

Starši otrok, za katere je Mestna občina Nova Gorica po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa in imajo poravnane vse finančne obveznosti do vrtca, lahko dodatno uveljavljajo olajšavo, in sicer FINANCIRANJE ZAČASNEGA IZPISA V POLETNIH MESECIH.

Financiranje začasnega izpisa velja za:

  • čas od 1. julija  do 31. avgusta ali
  • za izbranih 31 zaporednih koledarskih dni v obdobju od 1. julija do 31. avgusta.

Med začasnim izpisom plačajo starši 50% dohodkovnega razreda, določenega na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Starši so začasni izpis dolžni napovedati pristojni upravi vrtca v pisni obliki najmanj 5 delovnih dni pred prvim dnem odsotnosti otroka. Olajšave začasnega izpisa ne morejo koristiti starši za šoloobvezne otroke, ki v nepretrganem trajanju v obdobju od 1. julija do 31. avgusta oziroma v mesecu avgustu ne obiskujejo vrtca in se s septembrom všolajo.

Navedena dodatna  olajšava  staršev velja le za prvega otroka, če je istočasno več otrok v družini  vključenih v vrtec.

VLOGA ZA ZAČASNI IZPIS – POLETNO REZERVACIJO

ZAKLJUČEK PREDŠOLSKE BRALNE ZNAČKE V ŠOLSKI KNJIŽNICI

Otroci iz vrtca Dornberk in Prvačina, ki bodo 1. septembra 2015 vkorakali v šolske klopi, so slovesno zaključili s predšolsko Bralno značko.

Zaključek je potekal v šolski knjižnici na OŠ Dornberk v ponedeljek, 11. 5. 2015. Otroke je obiskala ga. Natalija Krašna, avtorica knjige s pesmicami za otroke z naslovom Potepinke. Vse njene pesmice so zelo nežne, igrive, otroške. Otroci, ki jih berejo, poslušajo, se jih hitro naučijo ter v njih prepoznajo tudi delček sebe. Ga. Krašna je otrokom predstavila zgodbico Ana in plišaste živalice ter zrecitirala dve pesmi, in sicer Pesem o žirafi ter pesem Prosim in hvala. Ga. Krašna, drugače zaposlena kot vzgojiteljica v vrtcu, pripravlja že drugo zbirko pesmic za otroke. Pesmice so vedre, vesele, poučne. Naši vrtčevski otroci so gostji z zanimanjem prisluhnili. Ob koncu srečanja je otrokom čestitala za opravljeno predšolsko Bralno značko ter podelila priznanja.

Otrokom želimo, da bi vedno z veseljem vzeli v roke knjigo in brali.

 Zapisala: Edica Klanjšček Schlegel

VPIS V VRTEC ZA ŠOL. L. 2015-16

Več o vpisu si lahko preberete tukaj:

Vpis v vrtec

NOVE CENE VRTCEV 2015

5. 3. 2015 je Mestna občina Nova Gorica objavila SKLEP o določitvi  cen programov v javnih vrtcih.

Slep si lahko preberete na spodnji povezavi:

Nove cene vrtcev 2015

NAŠI OTROCI DELILI OBJEMČKE 

Objemčki – otroci ustvarjajo za otroke.Tudi letos sta se oba vrtca vključila v akcijo  PEZovo obdarovanje, v okviru katere so  številni otroci ustvarjali mehke Objemčke. To so simpatične igrače iz cunj, ki jih otroci v vrtcih in prvi triadi osnovne šole izdelujejo pod mentorstvom vzgojiteljic in učiteljic, nato pa podarijo starejšim ali otrokom, ki svoj čas preživljajo v bolnišnicah, zavodih ter varnih hišah ali pa jih je življenje kako drugače prikrajšalo. Na spodnjih povezavah si lahko ogledate, kako so objemčke delili naši otroci:

http://www.pez.si/galerije/rde%C4%8Di-mavri%C4%8Dni-baloni-iz-vrtca-dornberk

PRIHOD DEDKA MRAZA

V četrtek, 18.12.2014 so v naš vrtec prišli prav posebni gostje. To je bil Dedek Mraz in njegovi škratje. Škratje so za nas pripravili čisto pravo plesno predstavo, Dedek Mraz pa je vsakemu od nas podaril darilce. V zahvalo smo mu zapeli še pesmico in obljubili, da bomo tudi v prihodnje tako pridni.

Zapisala: Monika Mihelj

PROJEKT OBDARAJANJA V VRTCU DORNBERK

Otroci skupin Rdeči in Mavrični baloni iz Vrtca Dornberk smo v zadnjem času pridno ustvarjali. Projekt smo pričeli tako, da smo se z otroki v jutranjem krogu pogovarjali o objemih, se objemali, opazovali našo mimiko in občutja med objemanjem ipd. Nato smo vzgojiteljice otrokom prebrale pravljico o mišku Šimu in se o njej pogovorile z otroki. Predstavile smo jim projekt in njihov namen ter otroke za motivacijo posladkale s Pezovimi dobrotami. Po sladkanju smo vklopili nape možgančke in naredili nevihtenje možganov – otroci so dajali pobude, kaj bi lahko ustvarjali in iz česa. Na koncu smo se strinjali, da bomo šivali ptičke iz filca. Na liste smo skicirali osnutke in pripravili vse potrebno za izdelovanje. Naslednji dan smo v naš vrtec povabili naše none, ki so nam prišle pomagat šivat. Skupaj smo sešili cel kup čudovitih objemčkov – ptičkov, za katere smo se odločili, da jih pošljemo v materinske domove in varne hiše na Primorskem. Preden smo poslali, smo jih zapakirali, paket okrasili z našimi risbicami ter otrokom, katerim namenjamo naše objemčke, napisali pismo. Vse pripravljeno smo odnesli na pošto in poslali. Za konec smo ptičke še ilustrirali, jih razstavili in se posladkali s preostankom dobrot.

Zapisala: Monika Mihelj

PROJEKT OBDARAJANJA V VRTCU PRVAČINA

Obdarajanja
 V okviru projekta Obdarajanja so otroci s s svojimi starimi starši šivali sovice za vrstnike v Bosni.
Več si lahko preberete v  članku  Projekt OBDARAJANJA

PLAVALNI TEČAJ PREDŠOLSKIH OTROK

Več o plavalnem tečaju si lahko preberete na tej povezavi: PLAVALNI TEČAJ PREDŠOLSKIH OTROK članek.

PRAZNIČNE DECEMBRSKE PREDSTAVE

V okviru veselega decembra so v naš vrtec prišli na obisk številni gosti. Med drugim nas je obiskal Božiček in trije prašički, obiskali so nas tudi snežaki in vila Zima. Posebno predstavo pa so nam pripravili tudi dijaki Srednje vzgojiteljske šole iz Ajdovščine.

Zapisala: Monika Mihelj

PEKA PRAZNIČNIH PIŠKOTOV IN OKRAŠEVANJE NOVOLETNE JELKE V VRTCU DORNBERK

Praznični december v našem vrtcu smo pričeli z okraševanjem novoletne jelke in peko prazničnih piškotov. Na kuharsko delavnico smo v vrtec povabili tudi naše starše in stare starše. Ti so nam pomagali pri pripravi testa za piškotke in skupaj z nami zamesili in oblikovali cel kup dobrot. Z vsemi temi sladkimi piškotki pa smo ob koncu meseca razveselili starejše občane, ki smo jih obiskali na domu in jim poleg tega dan polepšali še s pesmico.

Zapisala: Monika Mihelj

MIKLAVŽEV SKRITI ZAKLAD

Na začetku decembra je v naš vrtec prišel Miklavž. Pravzaprav se nam ni prišel pokazat, vendar nam je pripravil skriti zaklad. Po njegovih poteh smo sledili njegovim namigom, opravili zastavljene naloge in prišli do sladkega skritega zaklada.

Zapisala: Monika Mihelj

OBISK ČEBELARJA

V petek, 21.11.2014 smo v našem vrtcu jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tem je k nam prišel na obisk čebelar, gospod Jože Praček. Povedal nam je ogromno zanimivosti o čebelicah, o tem kako se med prideluje in za kaj vse je uporaben oz. zdravilen.

Zapisala: Monika Mihelj

GIBANICA PRIJATELJSTVA

V četrtek,  6. 11. 2014 je naš vrtec obiskala gledališka skupina amaterskih igralcev iz Term Banovci. Otrokom so zaigrali predstavo Gibanica prijateljstva.  Naučili smo se, kako lepo je biti dober in pomagati ostalim. S čarobnimi besedami: OPROSTI, HVALA, PROSIM smo celo hudobno čarovnico začarali v dobro in prijazno. Celo v tako prijazno, da nam je pričarala čisto pravo prekmursko gibanico, ob kateri smo si vsi obliznili prste. Hvala, prijatelji iz Banovcev.

Zapisala: Monika Mihelj

JESENSKO SREČANJE V VRTCU DORNBERK

V sredo, 26.11.2014 smo v prostorih Vrtca Dornberk organizirali jesensko srečanje za otroke in njihove starše. Ob prijetnem druženju in klepetu smo iz različnih materialov ustvarjali praznične aranžmaje in venčke.

Zapisala: Monika Mihelj

TETKA JESEN OBISKALA MALČKE V VRTCU PRVAČINA

Topli dnevi se počasi poslavljajo, na sprehodih v naravo že opažamo prve spremembe….Končno smo dočakali, da nas je tudi v našem vrtcu obiskala Tetka Jesen. V košari nam je prinesla polno jesenskih dobrot. Otrokom je predstavila veliko značilnosti in zanimivosti o letnem času, jesen. Tudi otroci so znali že marsikaj povedati in z navdušenjem so odgovarjali na njena vprašanja. Prepoznavali so jesenske pridelke in jih poimenovali, prepoznavali in poimenovali barve s katerimi ustvarja,… V zahvalo smo ji zapeli veliko jesenskih pesmi.

Zapisala: Marjana Turk

PROJEKT SIMBIOZA GIBA V VRTCU PRVAČINA

O tem, kako so se malčki družili s svojimi starimi starši, si lahko preberete v članku: PROJEKT SIMBIOZA GIBA

TEDEN OTROKA V VRTCU DORNBERK

V oktobru smo v našem vrtcu obeležili Teden otroka. V okviru le tega smo skušale otrokom približati nekatere poklice in se z njimi tudi seznaniti. Tema Tedna otroka je bila namreč poklicna orientacija. Otrokom smo organizirale obogatitvene dejavnosti, v okviru katerih so se spoznali s poklicem frizerke, policista, redarja, kuharja, plesne učiteljice ter gorskega reševalca. Predstavitve so bile zelo zanimive in poučne. Otroci so spoznavali specifike posameznih poklicev, se seznanjali z opremo, preizkušali v določenih vlogah ipd. Vsem staršem, ki ste kakorkoli prispevali k lažji izpeljavi tedna, se iskreno zahvaljujemo. Več o dogajanju si pa le poglejte v priponkah. Zapisala: Monika Mihelj

TEDEN OTROKA V VRTCU PRVAČINA 

V začetku tedna otroka sta nas v vrtcu obiskala policist in policistka iz policijske uprave Nova gorica. Predstavila sta nam poklic policista, pokazala opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu in nas popeljala na sprehod po vasi, kjer sta nas seznanjala z varno hojo v prometu V torek smo si ogledali nastop otrok iz plesne šole Tandem pod vodstvom Tatjane Černilogar. Tudi sami smo se vključili v ples. Sreda je minila v ogledu lutkovne igrice Razbita buča v izvedbi vzgojiteljic. V četrtek nas je obiskal škrat Direndaj, ki ga je uprizorila upokojena vzgojiteljica Ljuba Krušič. Razveselil nas je z zgodbico. Teden otroka smo zaključili z obiskom none Ani. Seznanila in pokazala nam je kako se pripravi domače maslo, nam zapela ter nas pogostila s kruhom, ki ga je spekla. Na kruh smo namazali tudi narejeno maslo. Zadnje tri dni so se dejavnosti vključili tudi otroci, ki niso vključeni v vrtec.

Zapisala: Ksenija Birsa

PRVI DNEVI V NAŠEM VRTCU

Prve dni letošnjega šolskega leta smo spoznavali vrtec, igralnice ter njegovo bližnjo in širšo okolico. Vsako urico sonca smo poskusili izkoristiti za sprehode in igro na prostem. V mesecu septembru nas je obiskala tudi tetka Jesen. V njeno čast smo pripravili kar tedensko praznovanje, ki je bilo dramatizacijsko obarvano. V tem tednu so se v našem vrtcu, poleg njenega obiska, zvrstile še glasbena pravljica, dramatizacija o razvajenem zajčku in o živalih, ki so čistile gozd. V ta namen smo tudi izdelali koše za ločeno zbiranje odpadkov, ki jih imamo sedaj v posameznih igralnicah. Fotografije prikazujejo nekaj utrinkov prvih dni v Vrtcu Dornberk.

Zapisala: Monika Mihelj

AKTIVNA JESEN V VRTCU PRVAČINA

V letošnji jeseni so biliAktivna jesen v Vrtcu Prvačina v Vrtcu Prvačina vključeni v nov projekt, ki je v športnem duhu povezal dve generaciji (otroke in njihove stare starše).   Več o aktivnostih lahko preberete v spodnjem članku. AKTIVNA JESEN VP